Beszédgondozó

on . Beküldve: Történetem (blog)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Egy nyáron át jártam beszédgondozóba.
Amikor megállapították a kétoldali hangszalag-, és gégebénulást, bármilyen meglepő is, akkor hangom még volt. Halk, kicsit rekedtes, de hang. 
A baj inkább az volt, hogy kábé nyolcadannyi volt a légrésem, mint kellett volna, vagyis fulladtam. Minden terápián részt vettem, minden gyógyszert beszedtem, amit javasoltak, hátha... Így kerültem a beszédgondozóba is.

Akkorra már annyira elsorvadt a tüdőm is az oxigénhiánytól, hogy egy levegővételnyi szusz csak két szótag kimondására volt elég. Igen nehéz volt kommunikálnom, állandóan levegőért kapkodtam. (Akkor kezdtem el írni...  )
A kényszer hozta vagy a túlélési ösztön, nem tudom, de megtanultam befelé szívott levegővel is beszélni. Így már majdnem zökkenőmentes volt a dolog, kicsit fújtattam, de egész normálisnak néztem ki.
Na, ettől kaptak szívbajt a gondozóban első percben, amikor meghallották. Annyira megviselte az idegeiket, hogy rá se mertem kérdezni ez miért baj, még a végén belehalok. Szóval volt munkájuk velem. Kínkeservvel elhagytam zseniálisan egyedülálló, és lehet, hogy végzetes képességemet. Esküszöm tovább tartott, mint kifejleszteni.

Rátérhettünk a helyes légzésre. Mondjam el a hét napjait egymás után, ha a végére értem kezdjem előlről, amíg bírom egy levegővétellel. Én bevezettem a kétnapos hetet, de már a kedd "d"-it is rekeszizommal kipréselt levegővel pihegtem ki. 
Mit kaptam következő feladatnak? Mondjam el az év hónapjait..... Szép hónap a január elfuló "ár"-ral. 
A számolást is meg kell említenem. Jó vagyok a kettes számrendszerben....
Jött a légzésgyakorlatok sokasága, ami tényleg sokat segített. Érezhetően nőtt a tüdőm kapacitása.

Harmadik nekifutásra jutottunk el a hangképzéshez. Minden vicc nélkül, az egy kőkemény sport. Szinte az egész felsőtest izmai kellenek hozzá. Nálam az volt a terv, hogy az intenzív hatások esetleg beindítják az idegek működését. Bár megjegyezném zárójelben, hogy elképzelni sem tudtam miként tud működni egy idegszál, ha már kettévágták. Egymásra találnak a végeik, vagy információhullámokat eregetnek egymás felé? De bíztam benne, hogy van valami értelme a deréktól felfelé, a gyakorlatok kiváltotta totális és állandósult izomlázaimnak.
Az első döbbenetem az volt, amikor a csaj bemutatta, hogy mit kéne csinálnom. Semmi gond, olyat tudok...ha közben rácsapnak az ujjamra egy kalapáccsal. Azt kellett mondanom, hogy KOM. Egyszerűnek tűnik, de nehezítve volt felszívott tüdővel, haspréssel, és rekeszizom lökettel. Konkrétan rámhányt a csaj egy KOM-ot. A hányás most persze képletes, bár az előadás is meggyőző volt, csak a produktum hiányzott.
Nem vitt rá a lélek, hogy ilyen csúnyát mondjak. A logopédus még egyszer megmutatta, én meg nagyon bíztam benne, hogy az SZTK dugig tele folyosólyán nem hiszik azt, hogy én voltam. Mivel nem akartam, hogy még egyszer kompromittáljon, csak neki kezdtem káromkodni. Akkor jöttem rá, hogy ez sokkal nehezebb, mint valaha is gondoltam volna.

Alig vártam, hogy vége legyen a terápiának. A rendelőt elhagyva sikerült legyőznöm a kísértést, hogy mindenkinek odasuttogjak, hogy nincs hangom, és én sem értem mi történt odabenn. 
Vidáman tartottam haza, és csak féluton hasított belém, hogy kaptam házi feladatot, napi nyolcszor 10 perces értelmetlen szavak üvöltözése, ami pont úgy hangzik, minha közben az életedért küzdenél, s mindezt iszonyú dühösen. Ezt nem feltétlenül szeretném a szomszédok füle hallatára.

Nagyon szerettem volna visszakapni a saját hangom, és elegendő levegőhöz jutni, tehát szorgalmasan gyakoroltam. Igaz, soha egy nyáron nem volt még annyit csukva az összes ablak nálunk, mint akkor, és azt a felfedezésemet is szeretném megosztani, hogy a paplan remek hangszigetelő, de hamar elfogy alatta a levegő.

 
 
149 embert ért el.
 
 
TetszikTovábbi reakciók megjelenítése
Hozzászólás
Hozzászólások
Schwarcz Mónika Ehhez tennék két jelecskèt, egy röhögőst,meg egy síróst,csak az olyan nehéz lenne,mint Neked akkor eljàtszanod egy fúvószenekari indulót?
1
Kezelés
 
TetszikTovábbi reakciók megjelenítése
VálaszVálasz megtekintése1 éve
TetszikTovábbi reakciók megjelenítése
Válasz1 éve
Kriszta szösszenetei Valahova küldtem még egy ilyet, de nem tudnám még egyszer megcsinálni.  Bocsi! 
 
Kezelés
 
TetszikTovábbi reakciók megjelenítése
Válasz1 éve
Schwarcz Mónika Nagyon tehetséges vagy...elküldted nekem üzenetben ezzel a bejegyzéssel együtt...ilyet még sosem kaptam, köszi ?
 
Kezelés
 
TetszikTovábbi reakciók megjelenítése
VálaszÜzenet1 éve